Mobilisoivat hierontatekniikat

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoiva hieronta yhdistetään yleensä osana hoitoa klassiseen hierontaan ja urheiluhierontaan.

Mobilisoiva hieronta kohdistuu pehmytkudoksien lisäksi niveliin, nivelkapseliin sekä syvällä sijaitseviin kudoksiin. Niveltä liikutetaan ja samaan aikaan pyritään saamaan tehokas venytys niveleen ja nivelen yli meneville lihaksille. Tarkoituksena on saada liikettä nivelpintojen välille sekä saamaan venytystä syviin lihaksiin, joihin tavallisella hieronnalla ei pääse käsiksi. Mobilisoivassa hieronnassa pyritään vaikuttamaan nivelen liikeratojen parempaan ja laajempaan liikkuvuuteen ja sitä kautta pystytään ennaltaehkäisemään tulevien vammojen syntymistä.

Mobilisoivan hieronnan vaikutuksia ovat mm. lihasjännityksen laukaisu ja pehmytkudosten verenkierron parantaminen. Mobilisoivalla hieronnalla myös venytetään pehmytkudoksia ja irroitetaan syntyneitä kiinnikkeitä sekä ennaltaehkäistään niiden syntymistä.

Nivelten mobilisointi

Nivelten mobilisointia tehdään yleensä osana muuta mobilisoivaa hierontaa, mikäli nivelen toiminta on rajoittunut. Nivelen mobilisoinnilla pyritään lievittämään kipua, lisäämään nivelen liikkuvuutta sekä parantamaan nivelruston aineenvaihduntaa.

Nivelten mobilisointiin kuuluu sekä niveltä ympäröivien pehmytkudosten käsittely että itse nivelen kudosten käsittely. Nivelen mobilisointi on tarpeen, kun nivelen liikkuvuus on alentunut esimerkiksi trauman (venähdys, isku niveleen tms.), immobilisaation (esim. kipsaus) tai sairauden seuraksena.

Katso myös koska niveltä ei voi mobilisoida.