Kuivakuppaus

Kuivakuppaus on kivuton, hygieeninen ja turvallinen hoitomuoto, jolla hierontaa voidaan tehostaa huomattavasti. Kuivakuppauksessa ei rikota ihoa, vaan teho perustuu imukupilla aikaan saadun alipaineen aineenvaihduntaa tehostavaan vaikutukseen. Alipaine kiihdyttää verenkiertoa ja lymfa-aineenvaihduntaa sekä venyttää lihasta ja lihaskalvoja. Voidaankin sanoa, että kuivakuppaus on kuppauksen, sidekudoshieronnan ja lymfahieronnan yhdistelmä. On myös sanottu, että jo 15 minuutin kuivakuppauskäsittely vastaa tunnin hierontaa.

Kuivakuppaus tehostaa kehon aineenvaihduntaa voimakkaasti, mikä voi aiheuttaa hetkellistä väsymystä tai jopa huimausta. Kuivakuppauksen jälkeen onkin hyvä ottaa ainakin hoitopäivä ja mielellään seuraavakin päivä rauhallisemmin. Erittäin tärkeää hoidon onnistumisen kannalta on nauttia runsaasti nesteitä hoidon jälkeen, jotta aineenvaihdunta pystyy puhdistamaan kehoa tehokkaasti.

Kuivakuppaus voidaan karkeasti jakaa kahteen työskentelytapaan, pistekuppaukseen ja liukukuppaukseen. Kuivakuppaus on parasta tehdä hieronnan yhteydessä, jolloin aineenvaihdunta saadaan vilkastettua laajemmalta alueelta hieronnalla ja tehostettua edelleen ongelma-alueilta kuivakuppauksella. Kuivakuppaus voi paikoin myös tuntua epämiellyttävälle, jos se tehdään kylmään lihakseen. Lihas kannattaa siis ensin lämmittää joko hieronnalla, liikunnalla tai lämpöhoidolla.

Pistekuppaus

Pistekuppauksessa imukuppi asetetaan vaikuttamaan kipukohdan tai trigger-pisteen päälle. Pidempiaikainen alipaine samassa kohtaa ihoa voi aiheuttaa punoitusta, verenpurkauman tai mustelman tyyppisen jäljen iholle, joka katoaa muutamassa päivässä. Jälki ei kumminkaan ole kipeä kuten esimerkiksi vamman aiheuttama mustelma.

Liukukuppaus eli Imukuppihieronta eli hierontakuppaus

Imukuppihieronnassa iholle levitetään öljy paremman luiston ja tiiviimmän imuvaikutuksen saamiseksi. Kuppia nostetaan ja liu'utetaan iholla. Kupin alle muodostunut alipaine venyttää ihoa ja pehmytkudosta parantaen verenkiertoa ja imunestekiertoa käsiteltävällä alueella.

Selluliittihoito

Imukuppihieronnan on todettu kiinteyttävän, poistavan nestettä kehosta ja se on myös hyvä tukihoito kosmeettisen selluliitin hoidossa. Huomioitavaa kuitenkin on, että selluliitin hoidossa tulosten saamiseksi imukuppihierontaa tulisi tehdä aluksi jopa päivittäin ongelma-alueille. Erittäin tärkeää hoidon onnistumiselle on myös ruokavalion tarkistaminen sekä liikunnan lisääminen, että myös riittävä veden juominen. Kuivakuppaus ei siis ratkaise kosmeettisen selluliitin ongelmaa, mutta on hyvänä tukena hoidossa. Tiheästä hoitotarpeesta johtuen, selluliittihoito on järkevintä tehdä itse kotona. Varaa aika kuivakuppaukseen, jossa opetan turvalliset käsittelytekniikat ja hoitoalueet läpi itsehoitoa varten.

Mihin vaivoihin kuivakuppaus auttaa?

Kuivakuppaus tehostaa hieronnan tehoa, joten voisi sanoa sen sopivan kaikille hierontaa tarvitseville. Erityisesti kuivakuppauksesta on todettu olevan apua seuraavissa tapauksissa:

 • aineenvaihdunnan ja lymfanestekierron aktivointi
 • urheilusuoritusten jälkeinen lihashuolto
 • akillesjänneongelmat ja penikkavaivat
 • polvivaivat
 • kuona-aineiden ja nesteiden poisto
 • selluliitti
 • kipu- ja akupisteiden käsittely
 • kivut ja turvotukset
 • lihaskovettumat, lihassäryt ja erilaiset lihasten jännitystilat
 • arpikudosten hoito
 • verenkierron vilkastuttaminen
 • reumaattiset sairaudet
 • päänsärky
 • niveltulehdukset
 • tenniskyynärpää
 • hiirikäsi
 • iskiaskivut

Kuivakuppaus on myös erittäin rentouttavaa, joten välttämättä mitään erityistä vaivaakaan ei tarvitse olla.

Kenelle kuivakuppaus ei sovi?

Käytän hoidoissani silikonisia kuppeja, joten kumiallergiakaan ei ole este kuivakuppaukselle. Käytän hieronnassa ja kuivakuppauksessa hajustamattomia, herkälle iholle tarkoitettuja hierontaöljyjä ja rasvoja. Mikäli kumminkin epäilet rasvojen tai öljyjen sopivuutta ihollesi, voit myös tuoda omat rasvat ja öljyt mukanasi.

Kuivakuppaus ei sovi kasvojen tai kaulan alueen hoitoon.

Kuivakuppauksen terveydelliset estävät tekijät ovat samat kuin klassisessa hieronnassakin, katso tarkempi listaus tästä.

Kotihoito

Kuivakuppaus on helppo ja turvallinen hoitomuoto, kunhan muutamat perusasiat ovat hallussa. Esimerkiksi selluliitin hoito ja jalkojen käsittely urheilusuorituksen jälkeen palautumisen tehostamiseksi, on helpointa hoitaa itse kotona. Hartioiden tai selän käsittely sitä vastoin on itse tehtynä hankalaa.

Kuivakuppauksen yhteydessä voimme käydä tekniikat läpi myös kotihoitoa varten. Yksi sarja imukuppeja kuivakuppaukseen maksaa noin 30 - 40 € materiaalista riippuen, joten kyseessä ei ole kallis investointi.